keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Vuosaaren peruskoulu

Vuosaaren peruskoulu on osallistunut Tasa-arvohankkeen Sosiaalinen media opetuskäytössä -ryhmään. Koululta hankkeen vastuuopettajia ovat olleet Arto Alho, Heli Sandström, Jesse Jarva ja Maria Jääskeläinen. Hankkeen myötä koululle on saatu 46 iPad-tablettitietokonetta, joiden käyttöä opetuksessa on koko hankkeen ajan laajennettu.

Pioneereja tablettien käytössä koulullamme olivat kuvataiteen, musiikin ja äidinkielen opetus sekä koulun verkkolehti ja Yle Uutisluokka -toimitus. Lisäksi tabletit ovat olleet aktiivikäytössä englannin kielen opetuksessa, historian ja yhteiskuntaopin opetuksessa ja reaaliaineissa. Koululla on aktiivisessa käytössä sekä Facebook- että Instagram-tilit ja Wordpress-pohjainen verkkolehti Tapaus. Lisäksi koululle on perustettu Twitter-, Soundcloud- ja YouTube-tilit. Soundcloudia ja YouTubea käytetään lähinnä videoiden ja äänien upottamiseen toisille alustoille. Twitter taas ei vielä ole aktiivikäytössä. Eri aineissa on myös käytössä omia opetusblogeja ja muita välineitä. Koululla on omia Whatsapp- ja Facebook-ryhmiä esimerkiksi musiikin linjaluokille ja muille ryhmille.

Koulun Facebook-sivu: https://www.facebook.com/profile.php?id=111904618886108
Koulun Instagram-sivu: https://instagram.com/vuosaarenperuskoulu
Koulun verkkolehti Tapaus: https://tapauslehti.wordpress.com
Englannin kielen opetusblogi Hook Island: http://hookisland.blogspot.fi

Koulun opettajat ovat osallistuneet mm. verkkopedagogiikan, pelillisen oppimisen ja sosiaalisen mediaan opetuskäytön koulutuksiin. Koulutus on perustunut pitkälti omaan kiinnostukseen, mutta ohjelmassa on myös kaikille yhteistä koulutusta.


Kokonaan iPadeilla toteutettu haastattelu koululla vierailleesta huumoriryhmä Justimuksesta

Koulun Yle Uutisluokka -hankkeeseen osallistuvia oppilaita Yle Kioskin toimituksessa

Tekniset ratkaisut

Oppilastöiden ja projektien tallennusta varten koulun lähiverkkoon on kytketty oma serveri, siis Linux-pohjainen tietokone, joka pyörittää Owncloud-sovellusta. Tämä pilvipalvelu on käytössä iPad:ien tallennustilana stadinet-verkon kautta. Tilaa voidaan lisätä fyysisillä muutoksilla, lisäämällä serverin SATA-väylään tarvittavan kapasiteetin mukaisia kovalevyjä. (Edistyneemmät käyttäjät voivat toki käyttää RAID-levyjä nopeuden parantamiseksi ja käyttövarmuuden parantamiseksi levyvaurioiden varalta)

Kaikki tavanomaiset pilvipalvelut ovat käytössä, lukuunottamatta iCloud-palvelua, sillä laitteiden yhteiskäyttö ei tähän tallennusmenetelmään sovi. Hyväksi palveluksi pilvisellä taivaalla on huomattu Google Drive. Myös Airdrop-ominaisuus, jossa oppilas siirtää langattomasti työnsä turvaan opettajan emokoneelle, on ollut paljon käytössä.  

Opettajia on rohkaistu käyttämään työnantajan tarjoamaa Office 365-palvelua myös iPad:ien kanssa. Palvelu toimii selainpohjaisenakin, mutta vakaammin oman sovelluksen kautta. Online-ohjelmat, kuten Word ja PowerPoint ovat saaneet uusia käyttötarkoituksia ja käyttäjiä, kun laitteiston varma toiminta ja ennen kaikkea nopea käynnistyminen ovat helpottaneet oppilaiden ja sitä myötä myös opettajien arkea :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.